In de monumentale Buitenkerk in Kampen staat een al even monumentaal orgel met 10 registers die al in de 17e eeuw zijn gemaakt. De prachtige middeleeuwse kerk laat zich gemakkelijk vullen met het heldere geluid van dit bijzondere instrument. Daarnaast is de akoestiek in de kerk ook zeer geschikt voor de breekbare klank van Voices in ‘a-capella modus.’

De zang van Voices samen met het orgel geeft een indrukwekkende dynamiek waardoor je als luisteraar zomaar geraakt kunt worden. Organist Bram Brandemann nodigde zaterdag 1 juni ons Vocaal ensemble Voices, net als in 2018, uit om gezamenlijk een concert te verzorgen. Daarbij maakten we met het programma optimaal gebruik van de beschikbare mix van orgel-solo, a-capella zang en werken voor koor en orgel samen.

Tijdens de generale repetitie ontstond het idee om een tweetal orgelimprovisaties te voorzien van inleidende zang door het koor. Eerst zongen de mannen unisono tekst en melodie van ‘een mens te zijn op aarde’. Voor een tweede improvisatie zongen de dames de melodie van de daaropvolgende orgelsolo. Zo bleek opnieuw de kracht van Voices om muziek in haar oorspronkelijke context terug te brengen.

Thema van het concert was ‘kerkmuziek door de eeuwen heen’ en bevatte ondermeer werken van Vugs, Andriessen en Rutter. Het publiek was na afloop enthousiast, net als de dirigent, organist en het koor.

Gezien vanaf het podium kunnen we vaststellen dat Kampen (en de Buitenkerk in het bijzonder) ook de harten van enkele Bussumse volgers van Voices weet te veroveren. Wat ons betreft is dat volledig terecht omdat het een bijzonder en historisch kerkgebouw is met een prachtige klank.

Daarnaast biedt Kampen veel om er een gezellig dagje van te maken. Zo weten ook de leden van Voices na een gezellige en goed verzorgd etentje tussen generale repetitie en concert. Voices voelt zich er in ieder geval als een vis in het water. Hopelijk gaan we volgend jaar opnieuw naar Kampen en haar prachtige Buitenkerk.